img 06 53 36 11 28
img info@elpine.nl
img Westerbroeken 1 - 9442 TM - Elp
  • Volg ons:
  • LinkedIn

Blog
14th aug

2016

Versleten tussenwervelschijven? Welnee!

Versleten tussenwervelschijven zijn niet versleten. Ze zijn niet op tijd hersteld/aangevuld. Dat komt omdat de druk te hoog is om er te kunnen repareren. Dit repareren gebeurt met hyaluronzuur, het belangrijkste bestanddeel van kraakbeen. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof. Het wordt geproduceerd om de gewrichten in ons lichaam goed gesmeerd te houden. De aanmaak is gestopt, omdat je lichaam er op de plaats van de tussenwervelschijven toch niets mee kan. Het is er allemaal te compact en dus niet toegankelijk. Dus moet je de druk eraf halen, al is het maar vijf minuten per dag. Daar heb ik heel eenvoudige oefeningen voor uit de yin yoga.

Verder is het goed je rugspieren te ontlasten en dus minder strak laten worden, door je bil- en rugspieren te versterken. Ook daar heb ik een aantal oefeningen voor.

Ten derde: bouillon trekken van botten met kraakbeen. Liefst van biologische kip, rund, varken, geit, of zo. Een paar dagen zachtjes laten trekken, geen zout toevoegen, maar wel zuur: azijn of wijn. Daar maak je een lekkere soep van en die eet je op. Daarmee krijg je de bouwstoffen binnen. Dit werkt en is bewezen.

Verder is het verstandig om op je voeding te letten en supplementen te nemen: omega 3, magnesium en selenium, twee eitjes per dag voor de cholesterol (celopbouw en hormonen). En dan kun je geleidelijk meer belasten. Door soms veel druk te gebruiken en soms geen of weinig druk vergroot je de capaciteit. Overal. Altijd. Dus ook daar. Een lerend systeem. ๐Ÿ™‚

Dick Oosterwijk

 

1

Reacties

Evert Banga

2022-08-09 10:36:46 Beantwoorden

Wat goed om dit te lezen๐Ÿ˜„๐Ÿ‘Ik heb net een zenuw beknelling achter de rug en nu ook alweer volop in de weer en geen klachten meer, ben 71. Maar als verwoed wandelaar met volle bepakking maakte ik me zorgen van hoe gaat dit verder, op medische websites is het allemaal versleten versleten versleten en daar word je niet vrolijk van, maar de moed opgeven nooit niet! ๐Ÿ˜„ Daarom erg blij nu even een ander bericht, met andere zichten, te lezen. Ik ga nu een plan maken voor herstel van mijn wervels. Vriendelijke groet Evert.

Reageer