img 06 53 36 11 28
img info@elpine.nl
img Westerbroeken 1 - 9442 TM - Elp
  • Volg ons:
  • LinkedIn

Blog
1st jun

2016

Oud en allesbehalve der dagen zat…..

Vorige week realiseerde ik me, dat ik niet van middelbare leeftijd ben. Ik ben inmiddels zestig; en dan ben je gewoon oud. Dat klopt. Vind ik ook wel fijn. Ik kan geen jaar in mijn leven bedenken waar ik naar terug zou willen. Ben heus wel eens melancholisch, voel wat nostalgie af en toe. Maar mijn huidige levensjaar inruilen voor een vroeger betekent dat ik zoveel moet inleveren, dat is het me niet waard. Ik voel me beter dan ooit. Je kunt natuurlijk stellen, dat met de ouderdom ook de gebreken komen. Meestal doelt men daarbij op fysieke tekortkomingen ALS GEVOLG VAN DE LEEFTIJD.

Welnu, dat laatste is in de meeste gevallen onjuist en soms zelfs een smoes om er niets aan te hoeven doen. Vandaag wil ik even concentreren op eenvoudige, doeltreffende manieren om een flink aantal ouderdomsgebreken heel lang buiten de deur te houden. Die gebreken zijn wellicht opportuun bij je leeftijdsgenoten, maar vooral niet bij jou.

Veroudering in fysieke zin (en daarmee meestal ook mentaal) is te voorkomen en zelfs terug te draaien. Zonder wondermiddeltjes en vooral zonder medicatie. Je kunt alles vinden in je voeding en je bewegingspatroon. En als je een beetje moeite hebt met goede voeding kun je heus wel een paar supplementen nemen ter compensatie. Je moet natuurlijk wel weten wat je dan moet nemen en doen.

Telomeren

Een klein beetje theorie: je cellen delen en vernieuwen zich daarbij. Je DNA wordt meegenomen naar de nieuwe cel en de DNA-staart, de telomeer, wordt dan in het algemeen korter. Hoe korter je telomeer, hoe ouder je bent in biologische zin. Vergelijk het maar met het uiteinde van een schoenveter waar een plastic hulsje omheen zit. Is dit hulsje weg, dan raakt de veter steeds meer beschadigd. Telomeren hebben eenzelfde functie, maar dan voor het erfelijk materiaal, je DNA. Jonge mensen hebben lange telomeren, maar hou ouder je wordt, des te korter ze worden. Voorbij een bepaald punt ga je simpelweg dood door veroudering.

De kunst is dus om te eten en bewegen op zo’n manier, dat je telomeer niet of langzamer verkort en zelfs misschien wel wat verlengt. In het laatste geval verjong je dus.

Ik ga het in dit blog hebben over manieren van bewegen, die je telomeren lang houden, waarbij jij jong blijft. Bedenk wel dat er altijd persoonlijke nuances zijn en dat meerdere wegen naar Rome leiden. En naar ongeveer iedere andere stad. Ik gebruik daarbij kennis, die al lang bestaat en wetenschappelijk is onderbouwd.

Krachttraining

Krachttraining vertraagt veroudering spiercel DNA (Bron: Med Sci Sports Exerc. 2007 Dec 4;  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=18091019)

Onderzoekers van de Orebro University in Medicine and Science in Sports and Exercise (Zweden) hebben onderzocht wat het effect van krachttraining is op de veroudering van spiercel-DNA. Hiertoe vergeleken ze powerlifters die al ongeveer 8 jaar trainden met mensen die niet aan krachtsport doen. De onderzoekers zagen dat de telomeren in de spiercellen van de powerlifters langer waren dan die van de niet-sporters.

Zuid-Afrikaanse sportwetenschappers hadden al eens eerder naar de telomeren gekeken van duursporters. Hieruit bleek dat duursporters kortere telomeren hadden dan niet-duursporters. Ze waren dus wel benieuwd welk effect krachtsport zou hebben op telomeerlengte. Gelukkig voor krachtsporters bleek het effect precies tegenovergesteld aan dat van duursporters, de telomeerlengte was langer.

Overigens hadden de powerlifters die het allersterkst waren iets kortere telomeren dan de andere powerlifters. Er valt dus wel iets voor te zeggen om niet jezelf helemaal kapot te trainen aan de gewichten.

HIIT en Blue Zones

Train kort en heftig en neem tussen de trainingen tijd voor herstel. Daarover is ontzettend veel onderzocht en gepubliceerd. Zelf heb ik geblogd over HIIT-training. Zie https://www.elpine.nl/tabatatraining/

Daarnaast is er steeds meer bekend over een lifestyle, waarbij je telomeren lang blijven. Voorbeeld daarvan zijn de zogenaamde blue zones, waar mensen een hoge leeftijd bereiken: http://50plusje.blogspot.nl/2013/03/blue-zones-9-regels-om-de-kans-op-een.html. Niet door sportscholen, supplementen of HIIT-trainingen. Wel door een actief leven, tuinieren, sterke sociale banden, meditatie, veel peulvruchten, weinig vlees (!). Dat is voor de mensen buiten de blauwe zones vaak een lastige en veeleisende verandering. Dan is de krachttrainingsvariant met bijpassende voeding een goed alternatief. Zie ook:

En deze is ook leuk: http://www.foodlog.nl/artikel/het-geheim-van-een-lang-en-gezond-leven-seks-en-bonen/

Op het eerste gezicht is bovenstaande nogal verwarrend, omdat er duidelijk tegenstrijdigheden in zitten. Ik woon niet in Okinawa en ook (nog) niet in Costa Rica. Dus moet ik het op een manier doen, die past in mijn leefstijl en een beetje van mijn omgeving (anders wil nooit meer iemand bij je eten :-)). Als je ermee aan de gang gaat, zie en voel je al gauw de voordelen. Ik doe krachttraining en meditatie en eet peulvruchten, maar ook vlees. En drink rode wijn; of witte. Van alles wat, dat werkt ook.

Het leven is een supermarkt. Blijf in de buitenste ring.

Dicht bij de eenvoud en de oorsprong.

 

Dick Oosterwijk

Nog geen reacties!

Reageer