img 06 53 36 11 28
img info@elpine.nl
img Westerbroeken 1 - 9442 TM - Elp
  • Volg ons:
  • LinkedIn

Blog
6th sep

2015

Shampoo, getver!

Veel commentaar kreeg ik over mijn opmerking over dat je beter geen shampoo of zeep gebruikt tijdens de Permanent Betadag in Amersfoort op 27 juni. Meest gehoord was de reactie: “Da’s toch vies!”

Dat hangt af van je definitie van vies. Alles hangt samen met de flora aan natuurlijke bacteriën (lees: schone) in en op je lichaam. Die zorgen er met zijn allen voor dat foute bacteriën, die jou ziek maken en je vies laten ruiken, geen kans maken om jou te koloniseren. Als je die wegzeept, en dat doe je met zeep, verpest je het milieu op je huid. Dus ook je hoofdhuid. Bovendien hebben je huid en haarwortels een bloedhekel aan al die chemie (kijk voor de gein maar eens op je fles shampoo wat er in zit!). Gevolg: huidgedoe en minder haar. Ooit een kale dakloze bij het Leger des Heils gezien? Ik niet. Ze hebben allemaal bossen haar. Niet erg schoon; wel veel.

Ga liever iedere dag zwemmen of douchen. Niet te warm. Lekker spoelen, geen zeep.
Iedere dag schoon en fris. Geen chemie. Goede huidflora. Fris, want geen rare bacteriën. En veel haar op je kop. Binnen je hormonale grenzen, overigens. Daarover later meer.

Dick Oosterwijk

3

Reacties

Helena Saelman

2015-09-07 15:03:51 Beantwoorden

Hallo,

Jouw artikel vind ik erg interessant omdat ik me dit al heel vaak afvraag. Ik was ooit in Griekenland en ‘woonde’ toen zo’n twee weken in een tentje op het strand, zonder douche. Elke ochtend brandde je al vroeg de tent uit en nam ik een duik in de zee en was weer schoon. Alleen m’n hoofdhuid begon te kriebelen en ik verlangde toen hevig er naar om m’n haar te wassen. Hoe verklaar je dit?

    elpine

    2015-09-19 13:32:01 Beantwoorden

    Ik vermoed, dat het zoutgehalte in je haar/op je hoofdhuid nogal hoog opliep. Na een tijdje wen je daar vanzelf wel aan ;-)).

Ellen

2015-09-21 12:24:25 Beantwoorden

Heel leuk idee. Zo leuk, dat ik me ook gewaagd heb aan haren wassen met aleppozeep, en uitspoelen met water en appelazijn. Na vier maanden was het zo spekvet, dat het na het douchen niet meer wilde drogen en het leek alsof ik flink wat wax in mijn haren had. Gelukkig had ik toen geen baan! Nu ben ik weer happy met een shampoo uit de natuurwinkels. Ook wat waard, geen stress om je haren

Reageer