img 06 53 36 11 28
img info@elpine.nl
img Westerbroeken 1 - 9442 TM - Elp
 • Volg ons:
 • LinkedIn

Blog
11th jan

2016

Poetsen met tandpasta? Getver! En dom word je er ook van…

Sinds ik weet dat pepermunt een geneeskrachtig kruid is, dat onder andere werkt op de sluiting van je maagportier, eet ik geen pepermuntjes meer en poetste ik tot voor kort mijn tanden met een “natuurlijke” tandpasta zonder pepermunt.

Het afgelopen jaar heb ik op grond van aanvullende, nogal alarmerende gegevens, tandpasta volledig afgezworen. Ik poets mijn tanden met kokosolie gemengd met 5% olie van de Neemboom. In Azië poetsen mensen hun tanden met een takje van de Neemboom. Neemolie heeft krachtige reinigende eigenschappen, bleekt de tanden enigszins en is absoluut onschadelijk voor de spijsvertering. Kokosolie behoeft nauwelijks aanbeveling (https://www.elpine.nl/kokosolie-hoe-gezond-wil-je-het-hebben).

Fluoride

Waarom geen tandpasta? Allereerst vanwege de fluoride, een rampzalig goedje. De gevaren van fluoride worden al jaren erkend en onderkend in de VS. Merkwaardigerwijze zit het daar toch nog in het drinkwater, nog erger dan alleen in de tandpasta. Google maar eens op “fluoride gif”.

Fluoride is absoluut schadelijk voor de schildklier. Het verdringt jodium en is dus vooral gevaarlijk voor mensen met een jodiumtekort, zo’n beetje 30% van de Nederlandse bevolking.

Fluoride is bedreigend voor de pijnappelklier. Nog een leuke link daarbij: http://www.familieblij.nl/page91.php.

Vele wetenschappers, toxicologen, doktoren en tandartsen hebben zich uitgesproken tegen gebruik van fluoride. Zie: http://www.fonteine.com/fluor.html

Onderzoek aan de universiteit van Harvard heeft aangetoond dat fluoride de hersenen aantast en het IQ verlaagt: http://www.earth-matters.nl/13/11270/grenswetenschap/harvard-universiteit-fluoride-verlaagt-iq.

Er zijn wel 50 redenen aan te voeren om geen fluoride te gebruiken: http://www.fluoridealert.org/articles/50-reasons/ (Engelstalig).

En tenslotte een enorme waslijst van wetenschappelijke studies die aantonen dat fluoride een gevaar is voor de mens: http://www.slweb.org/bibliography.html#brain

Schadelijke stoffen

Daarnaast bevat tandpasta ook nog eens een onprettige hoeveelheid andere schadelijke stoffen:

 • Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Dit is een synthetisch schuim- en reinigingsmiddel dat ook wordt gebruikt in schoonmaakmiddelen voor garagevloeren, ontvettingsmiddelen voor motoren en wasmiddelen voor auto’s. Het is nogal een agressief middel. Bij contact met de huid wordt de vetlaag aangetast, wat tot irritatie en beschadiging van de huid kan leiden. Het wordt vaak toegevoegd omdat het een goedkoop schuimmiddel is. En als tandpasta goed schuimt krijgt men vaak het idee dat het goed reinigt.
 • Kaliumchloride (KCl). Dit is een chemische verbinding van chloor en kalium. Het is een zout dat in het lichaam voorkomt en een rol speelt bij het reguleren van het kloppen van het hart. Een te hoge concentratie zorgt voor hartkloppingen of hartstilstand. Een te lage concentratie zorgt daarentegen voor een verlaging van de klopsnelheid. Als je er teveel van binnenkrijgt, wat vaak bij kinderen gebeurt, kan het schadelijk zijn. €
 • Triclosan. Triclosan is een bacteriedodend middel dat regelmatig in verband wordt gebracht met de toename van ‘superbacteriën’ die resistent zijn tegen antibiotica.
 • Schuurmiddelen die in tandpasta zijn verwerkt kunnen ook schadelijk zijn. Uit onderzoek blijkt dat korreltjes silica (dat in veel natuurlijke merken voorkomt) zich kunnen ophopen onder het tandvlees waardoor er een ontstekingsreactie kan ontstaan. De kleine deeltjes kunnen bij inslikken zelfs het lymfesysteem vervuilen.
 • Aluminium wordt in een aantal gevallen nog wel verwerkt in tandpasta. Er is steeds meer bewijs dat aluminium de zenuwen aantast, de vruchtbaarheid negatief beïnvloedt en wel eens ziektes als (nog niet wetenschappelijk bewezen) Alzheimer en Parkinson zou kunnen veroorzaken.

Tandpasta spoel je nooit helemaal uit je mond. Minimaal 10% blijft in je mond en slik je dus door. Verder komen chemische stoffen zoals fluor via je slijmvliezen toch wel binnen.

Wat dan wel?

Ik poets mijn tanden liever met iets eetbaars. En poets mijn autolampen, koperwerk en de wastafel met de nu nog resterende tandpasta. Werkt geweldig. Best nuttig, die tandpasta. Voor heel veel dingen, maar niet voor je tanden.

Recept voor multifunctionele pasta

Een pot (bio) kokosolie verwarmen in warm water (35 graden is genoeg) en als het vloeibaar is 5-10% Neemolie toevoegen. Wat Keltisch zeezout kun je er ook bij doen, maar dit lost niet op in vet. Ik doe dat liever apart op mijn borstel. Kan ik de kokosolie-plus tenminste ook nog gebruiken als aftershavebalsem, antiseptische crème voor wondjes e.d., tegen schimmels etc.

 

Dick Oosterwijk
Meer lezen?
http://wetenschap.infonu.nl/onderzoek/65658-van-tandenpoetsen-word-je-dom.html
http://jessevandervelde.com/fluoride-nu-officieel-giftig-heeft-fluoride-bijwerkingen/
http://gezondheidenvoeding.nl/gezondheid-gezond/fluoride-in-tandpasta-gevaar-voor-de-gezondheid/

4

Reacties

Gretha Koenders

2016-01-11 22:39:34 Beantwoorden

Reuze interessant. Maar toch; je poetst je tanden dan met puur vet (en zout). Smaakt en voelt dat niet vies in je mond?

  elpine

  2016-02-06 16:52:12 Beantwoorden

  Excuses voor late reactie! Nou, dat valt reuze mee. Ik vind een nieuwe (andere) soort tandpasta ook altijd even jakkie bah. Wat ik wel vervelend vind, is dat de kokosolie echt heel dun is als het vloeibaar is. Dus mond goed dicht houden.

Joep

2016-02-08 09:21:09 Beantwoorden

Hoi Dick, ik lees dat neemolie niet voor inwendig gebruik is (giftig), neem poeder mag wel..
.

  elpine

  2017-02-14 13:38:33 Beantwoorden

  Bedankt voor je reactie. Dick is echter nog steeds blakend van gezondheid!

Reageer