2015
Vandaag een Healthhack over magnesium, een van de mineralen die wij het meest ontberen. De bodem (landbouwgrond) in ons laagland is arm aan magnesium en de moderne landbouwmethoden voorzien onvoldoende in aanvulling. Groente en fruit voorzien daardoor steeds minder in onze behoefte. Schattingen van tekorten aan magnesium in de westerse wereld lopen uiteen van 25 tot meer dan 50% van de bevolking. Terwijl het toch echt een hoofdrol speelt in de celstofwisseling (mitochondria), dus eigenlijk in de voedingscentra van je cellen, en daarmee je gezondheid.
Veel huidkwalen, zoals eczeem en psoriasis, hangen samen met magnesiumtekort (http://www.behandelen-psoriasis.nl/2013/09/psoriasis-magnesium.html). Je energieniveau zal sterk dalen bij een tekort aan magnesium. En dus stijgen bij aanvulling. Ook in de sportwereld weet men dat (https://www.youtube.com/watch?v=WWBCnVMoFZA). Verder hebben migrainepatiënten vaak baat bij magnesiumaanvulling (http://www.migrainesurvival.com/should-you-be-taking-magnesium). Jesse van der Velde heeft een prima artikel over magnesium geschreven, waaruit het grote belang blijkt (http://jessevandervelde.com/magnesium-tekort-symptomen-oorzaken-en-oplossing).
Om het tekort aan magnesium aan te vullen zou je magnesiumtabletten kunnen nemen. Een nadeel van het slikken van magnesiumtabletten is, dat magnesium ook een maagzuurremmer is en dus je spijsvertering nadelig beïnvloedt. Dan kan het middel wel weer erger zijn dan de kwaal. Bovendien heeft je spijsverteringssysteem moeite met opnemen (opname van circa 20%), zodat je als het ware ook nog moet overdoseren om de goede hoeveelheid binnen te krijgen. Waardoor je spijsverteringsproblemen toenemen (diarree). Daarnaast bindt magnesium zich aan fosfaten uit onder andere frisdranken en aan aspartaam (light-producten; die ik overigens mijd als de pest).
Ik ben daarom heel erg voorstander van opname via de huid (transdermaal). De huid heeft een transportsysteem waarmee de mineralen, via binding aan een aminozuur, in je bloedbaan worden gebracht en rechtstreeks naar je cellen getransporteerd. Eerst deed ik het in bad. Dan moet je al gauw een kilo of drie in je 50-100 liter badwater doen. En niet iedereen heeft een bad. Dus maak ik nu een oplossing van magnesiumchloride en water, doe er een handvol Keltisch zeezout bij voor de andere mineralen (waarover in een latere blog meer) en stop dat in een plantenspuit van een paar euro. Na het douchen afdrogen en de oplossing op je huid spuiten. Dat neemt heel goed op, omdat je poriën lekker open staan. Het kan dus wel een beetje prikken, alsof je een heilzaam bad neemt in de Dode Zee. Prikt het teveel, begin dan gewoon met een paar maal per dag een beetje op je huid te smeren.
Je zult merken dat je spierspanning afneemt (geen kramp meer), dat je lekkerder slaapt en rustiger bent. Als je het magnesium en het zeezout een beetje handig inkoopt kost dit heel weinig en levert het een enorm gezondheids- en welzijnsvoordeel op. Ik heb hier nu een aantal jaren ervaring mee bij klanten met klachten variërend van kramp, slecht slapen, energietekort, zwaarmoedigheid en veel huidproblemen. En meestal een combi van het voorgaande. Grote kans dat je een flink stuk van dit probleem oplost met magnesium. Proberen maar. En voelen. Neem gerust contact met me op om meer te weten te komen over dit onderwerp.
Groet,
Dick
1
Reacties
2015-03-01 22:35:18
Vanaf mijn geboorte heb ik last van een constitutionele eczeem. Afhankelijk van de seizoenen is dat in meer of mindere mate aanwezig. Door het ‘magnesium plantenspuitje’ van Dick dagelijks te gebruiken heb ik het afgelopen jaar geen enkel plekje eczeem op mijn lijf gehad!
De intensiteit van mijn eczeem is niet heel heftig, maar ik ben erg blij met dit resultaat.