2016
Lekker productief Paasweekend gehad. Geïnspireerd door mijn eigen blog over het hart heb ik 5 kg varkensvlees plus hart, nieren en lever van een stiertje opgehaald bij Jacco in Friesland. Ik kreeg er ook nog een ossentaartje bij. Jacco is een oud-collega van Vertis. Hij heeft nu een heleboel melkgeiten en mest af en toe een paar varkens en koeien op voor de slacht. Geeft ze goed te eten en ze hebben meer beweging dan standaard. De varkens hebben zelfs altijd buiten geleefd in een gezellige modderpoel met eigen verblijf. Dus gezellig voor de beestjes en goed eten voor ons.
Enfin, bij elkaar had ik 12 kg vlees, runderhart en varkensvlees. Ik had al eerder hartburgers gemaakt en gegeten, maar dat was 100% hart. Beetje droog en korrelig. Nu dus redelijk vet varkensvlees half om half erdoor gemengd.
Het hele spul door de molen gedraaid (KitchenAid, fijne plaat). Vervolgens 15 knoertverse eieren van Henk van Hamersveld uit Barneveld erdoor (Henk is de leukste eierhandelaar van de wereld) en tijm, rozemarijn, beetje Java kerrie, knoflook, Keltisch zeezout, zwarte peper, kikkererwtenmeel als emulgator (om het vet in het balletje te houden), versgeraspte nootmuskaat en een uitje.
Drie uur gegaard in de oven op 90 graden. Nu heb ik 60 ballen van ruim 1,5 ons per stuk. Rauw waren ze 2 ons, voor de rekenaars onder ons. Gevacumeerd per twee.
De lever heb ik gekookt in handzame stukken met zout, kervel en tijm. Poosje in het kookwater laten staan en ook in porties gevacumeerd en ingevroren. De foto spreekt voor zichzelf. Als je ook wilt, moet je opschieten.
Waarom je dit zou moeten eten kun je terugvinden in mijn hartblog (https://www.elpine.nl/hart-en-nutrienten en hier: https://www.elpine.nl/eten-van-het-hele-beest.
En het is nog lekker ook, zegt het testpanel.
Dick Oosterwijk
2
Reacties
2016-03-31 12:53:58
Kunnen ze bij jou worden geproefd???
2016-03-31 19:24:54
Top. Lekker gekruid. Heerlijke ballen Dick.