img 06 53 36 11 28
img info@elpine.nl
img Westerbroeken 1 - 9442 TM - Elp
  • Volg ons:
  • LinkedIn

Blog
7th feb

2015

Zorg en prostaat – healthhack 1

Zeer actueel de laatste jaren is de behandeling van prostaatvergroting en prostaatkanker. Er wordt veel geopereerd en bestraald. Er rijzen alleen steeds meer twijfels over de noodzaak van deze medische handelingen, die vaak grote, nadelige consequenties hebben voor de patiënt, zoals incontinentie en impotentie. Ook de screening in een vroeg stadium, waarbij gecontroleerd wordt op de aanwezigheid van een bepaald eiwit (PSA, Prostaat Specifiek Antigeen) heeft vaak grote psychische gevolgen. De vraag is dan ook: is hier het middel erger dan de kwaal? Het is in ieder geval de moeite waard om met een zeer kritische blik naar onderzoek- en behandelmethodes te kijken, zeker als je zelf het lijdend voorwerp bent.

Zelf heb ik hier eigenlijk nooit problemen mee gehad. Ik heb echter wel vrij veel ervaring met mannelijke cliënten, die zich melden met problemen met plassen en een verstoorde nachtrust, doordat ze ’s nachts een aantal keren uit bed moeten om vervolgens een heel klein beetje te plassen. In vrijwel alle gevallen was het probleem vrij snel opgelost met specifieke beweging en een aanvulling van de voeding. Belangrijkste voedingscomponenten die preventief werken zijn:
• visolie (omega-3; 1500 mg (DPA + EPH) per dag)
• lycopeen (tomaten dus, liefst verhit)
• pompoenpitolie.

Ik ben persoonlijk voorstander van het eten van het hele beest, dus eet dan bij voorkeur visolie (levertraan dus, of schelvis-/kabeljauwlever, zie mijn foodhack 1). Maar als je dat lastig vindt, kun je ook de betere omega-3 capsules nemen. Werkt voor nog een heleboel andere dingen, zoals beter denken, rust in je geest, opbouw hormonen. Daarover in een latere hack meer.

Die tomaten moet je gewoon doen. Puree, sap of bakken bij je eitjes, werkt erg goed. En je hebt van de zomer stukken minder zonnebrandbescherming nodig, wat mooi meegenomen is.

(Volgende stukje vrijelijk geciteerd uit http://www.hetkanwel.net/2013/04/05/eten-waar-je-de-100-mee-kan-halen-pompoenpitolie/):
Pompoenpitolie heeft zeer heilzame eigenschappen. Voor dit probleem en vele andere. Veel van de gezonde eigenschappen zijn ontleend aan de volksgeneeskunde en de traditie, maar er zijn inmiddels ook onderzoeken die deze claims ondersteunen. Zo werd het toegediend bij ratten met een beginstadium van hyperplasie. Dat is een goedaardige, maar hinderlijke vergroting van de prostaat waar ook veel oudere mannen aan lijden. De prostaten van de ratten bleken er wel bij te varen. In Zuid-Europa behoren mannen die op geroosterde pompoenpitten kauwen al eeuwenlang bij het straatbeeld, vanwege hetzelfde effect. Feit is dat in Slovenië, Hongarije en Kroatië, waar de olie veel wordt gebruikt, prostaatkanker een vrijwel onbekend fenomeen is. Volgens een pilotstudie werkt de olie ook cholesterolverlagend op vrouwen in de menopauze.
Pompoenpitolie wordt in centraal en zuidoostelijk Europa veel gebruikt met rundvlees, salades, zure zult, soepen en nagerechten zoals ijs. Het mag niet worden verhit. Dan ontstaan oxidatieprocessen die de olie van extreem gezond in ongezond veranderen. Daarom is het niet geschikt om in te braden of frituren. (Einde citaat)

Een hele lekkere en gezonde toepassing is een vinaigrette van pompoenpitolie en (biologische) appelciderazijn. Om de vinaigrette te maken: paar eetlepels appelciderazijn in kommetje. Theelepel mosterd en eventueel wat knoflook erbij. Geleidelijk al roerend de olie erbij tot een dikke “saus” ontstaat. Beetje zout en peper naar smaak. Voor over de sla en zo. Lang houdbaar, want zuur. Te zuur? Eventueel beetje honing of kokosbloesemsuiker erbij.

 

Een paar citaten en artikelen ter ondersteuning:

Nog geen reacties!

Reageer