img 06 53 36 11 28
img info@elpine.nl
img Westerbroeken 1 - 9442 TM - Elp
  • Volg ons:
  • LinkedIn

Blog
5th jul

2015

Terreur van de weegschaal

De personenweegschaal: vanaf de puberteit een plaag voor ontzettend veel vrouwen en soms ook mannen. Het binnen de perken houden van het lichaamsgewicht, en in het verlengde daarvan de Body Mass Index, wordt onverbrekelijk verbonden geacht met het hebben van een goede gezondheid.

Dat is volkomen onterecht en nergens wetenschappelijk onderbouwd. Hele volksstammen over de hele wereld hebben een hoog BMI en zijn kerngezond. De misvatting is, zoals vaker, het verwarren van statistische verbanden en oorzakelijke verbanden. Dikke mensen (met een BMI van meer dan 25) zijn inderdaad vaker minder gezond. Dat is statistiek. Dat komt echter omdat zwaarlijvig zijn vaak een gevolg is van een ongezonde leefstijl. In dat geval ben je niet gezond door je leefstijl. En ook dik door je leefstijl.

Je kunt echter ook een gezonde leefstijl hebben, heel gezond zijn en toch een BMI hebben van meer dan 25. Dan hoef je je nergens druk om te maken. Hooguit zou je kunnen bedenken dat je het mooier vindt om wat lichter te zijn. Daar kun je vrij eenvoudig aan werken. Je leeft en bent al gezond bezig, dus wat verandering in je patroon en je bent zo een aantal centimeters kwijt. Ik zeg bewust centimeters. Zodat je niet meer op de weegschaal gaat staan en je ellendig gaat voelen door een volstrekt misplaatst verband tussen gewicht en gezondheid.

Zie ook: ‘The fat female body’ van Samantha Murray.

 

Dick Oosterwijk

Nog geen reacties!

Reageer