LIEVE MENSEN, DEZE KAMPVUURSESSIE IS GEANNULEERD IVM DE MAATREGELEN OM HET CORONAVIRUS VERDER TE VERSPREIDEN. PETER BRANDT HEEFT TOEGEZEGD TERUG TE KOMEN ZODRA HET WEER KAN. JE HOORT VAN ONS WANNEER!
Op de kampvuursessie van vrijdag 13 november hebben we Peter Brandt, vioolbouwer uit Assen, gevraagd te spreken over waar hij ’s ochtends zijn bed voor uitkomt.
Peter: “Mijn voorliefde voor hout is er altijd geweest. Het is fantastisch om mee te werken, het is een natuurproduct, warm en goed te bewerken en te modeleren. Ik volgde een opleiding in kunstgeschiedenis en houttechnologie. Om mijn interesse in hout en kunst te combineren besloot ik museologie te gaan studeren in Leiden om restaurator te worden van houten kunstvoorwerpen. In Leiden ontmoette ik een medestudent, Bart Straatemeier, die viool speelde en een boek had over Stradivari; de vlam was ontstoken en ik besloot hout te kopen en begon aan de bouw van een viool. Van het handjevol vioolbouwopleidingen in Europa meldde ik mij aan bij de opleiding in Londen. Van de 178 aanmeldingen werden er 8 toegelaten, ik was daarbij. Na 4 jaar studie behaalde ik het internationaal erkend vioolbouwdiploma en vervolgens werkte ik enkele jaren bij een Engelse firma als restaurator van muziekinstrumenten.
In Londen heb ik veel geleerd, vele Stradivari violen gingen door mijn handen. Ik was altijd te vinden bij de beroemde muziekinstrumentenveilingen van Sotheby’s en Christies; ik wilde de instrumenten leren kennen en begrijpen, ze vormen de basis van een rijke vioolbouwtraditie. Werk van Amati, Guarneri, Stradivari en voor Nederland meesters als Johannes Cuypers, Pieter Rombouts en Hendrik Jacobs. In 1989 kwam ik naar Nederland en in 1991 heb ik mijn atelier laten bouwen in Assen.
Momenteel bouw ik 1 tot 2 instrumenten per jaar; om te voldoen aan de grote vraag naar restauraties van strijkinstrumenten blijft de nieuwbouw onderbelicht. Maar de komende jaren moet het roer om; de vraag naar mijn zelfgebouwde instrumenten wordt steeds groter. Het komt voor dat beroepsmusici hun dure Italiaanse instrumenten inruilen voor een echte Brandt.
Hoe mijn violen gebouwd worden en u te laten zien wat het geheim van Stradivari was, voer ik u vrijdag 13 november graag mee langs de verborgen geheimen van de vioolbouw.”
Alvast inlezen? Kijk dan hier: http://www.vioolbouw.com
De lezing start om 20 uur en wordt in principe gehouden in de loods, waar we 1,5 m afstand kunnen garanderen. Je kunt tevoren mee-eten: Dick kookt een heerlijke en verantwoorde daghap, die rond half 7 wordt geserveerd (en die € 10 kost). Laat bij aanmelding even weten of je mee wilt eten en zo ja, of je dieetwensen hebt.
Erbij zijn? Dat kan! Schrijf je nu in via Meetup: RSVP, of stuur een mail naar: kampvuursessie@gmail.com.