img 06 53 36 11 28
img info@elpine.nl
img Westerbroeken 1 - 9442 TM - Elp
  • Volg ons:
  • LinkedIn

Blog
5th jan

2015

‘Pech’ is belangrijke factor bij ontstaan kanker

Foutjes die willekeurig optreden tijdens het kopiëren van DNA bij stamceldeling verklaren voor 65 procent waarom in sommige organen vaak kanker ontstaat en in andere juist weinig.

Dat ontdekten onderzoekers van de John Hopkins Universiteit in het Amerikaanse Baltimore. Ze beschrijven hun bevindingen in wetenschapsblad Science.

De gemiddelde Amerikaan heeft bijvoorbeeld een kans van bijna 5 procent om kanker in de dikke darm te ontwikkelen. Daar delen stamcellen continu, om het weefsel intact te houden. De kans op kanker in het bovenste deel van de dunne darm, waar stamcellen 150 keer minder delen, is daarentegen slechts zo’n 0,2 procent.

De wetenschappers analyseerden de relatie tussen het aantal stamceldelingen dat gedurende een mensenleven optreedt in verschillende weefsels en de kans dat in die weefsels een tumor ontstaat.

 

Genetische aanleg

De 35 procent die niet door foutjes wordt verklaard, wordt door de wetenschappers toegeschreven aan genetische aanleg en omgevingsfactoren als voeding, roken en straling.

Dit nieuwe inzicht is in strijd met de traditionele kijk op kanker, die oorzaken indeelt in genen en omgevingsfactoren.

 

Vroeg ontdekken tumoren

Nu blijkt dat kansverdeling bij stamceldeling een grote rol speelt, moet anders worden gekeken naar onderzoeksprioriteiten en preventie, stelt mede-onderzoeker en kankerexpert Bert Vogelstein in een nieuwsartikel in Science.

De toevallige mutaties zijn niet te voorkomen, en dus is het belangrijk onderzoek te richten op het vroeg ontdekken en behandelen van tumoren, aldus Vogelstein.

 

KNAW

In hetzelfde nieuwsbericht wordt ook kankerexpert en voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW) Hans Clevers aangehaald. Hij meent dat de nieuwverworven inzichten geruststellend kunnen zijn voor kankerpatiënten die nu bevestigd zien dat hun ziekte een kwestie van pech is en niet hun eigen fout.

Nog geen reacties!

Reageer