2016
-
-
Afgelopen vrijdag ben ik succesvol op strooptocht geweest. Allereerst heb ik twee vleespakketten van Charolais-koeien gescoord. Bijna over de datum, uit de vriezer. Voor de helft van de prijs gekocht. Totaal 20 kg. Meteen zondag prima biefstukjes op de bbq gegooid met de jongens. Een feestje, voor weinig. Ook nog een berg braadvlees en schenkel erbij gekocht. Daar ga ik morgen een geweldige stoofpot van maken. En natuurlijk wat varkensvlees: niertjes, hartjes en een levertje. Eens kijken of ik daar mijn eerste Hausmacher van kan maken. Allemaal bij Hans en Anita in Loon. Heel lieve mensen die ontzettend diervriendelijk biovarkens opmesten en slachten. Met heel veel respect en liefde. Maar wel opeten uiteindelijk. Kijk hier maar eens: www.countrysmile.nl.
Verder was ik nog in Zuidlaren, bij de nieuwe eigenaren van de onvolprezen Kudde van Anloo. Ook daar heb ik prachtig rundvlees ingekocht: harten, nieren, wat lever (lees ook mijn eerdere blog: https://www.elpine.nl/runderlever-ja-runderlever-foodhack-4/). En iets van 20 kg botten en schenkels, die nu met 40 liter water, groenten en wijn opstaan op oma’s petroleumstel. Lekker een weekje laten pruttelen, dagelijks een beetje wijn of azijn erbij (geen zout) en zo een geweldige bouillon maken. Die ga ik invriezen in porties en gebruiken als basis voor soepen, stoofpotten of gewoon zo. Ont-zet-tend gezond (kijk maar hoe en waarom: https://www.elpine.nl/het-hele-beest-deel-2/.
O ja, Tommy was ook best content met een schenkel.
Aan de strooptocht heb ik ook nog 10 kg nierbed van Hooglanders overgehouden. Dat staat nu te smelten. Het resultaat hiervan: niervet en kaantjes. Daar kan ik zeker wel wat mooie dingen mee doen, dus dat volgt in een volgend blog.
Goed eten is niet duur.
Dick Oosterwijk
No comments so far!