img 06 53 36 11 28
img info@elpine.nl
img Westerbroeken 1 - 9442 TM - Elp
 • Volg ons:
 • LinkedIn

Blog
27th mrt

2016

Hart en nutriënten

Je hart…
Je levenspomp…
De toegang tot…

Aanleiding tot dit stukje is een bericht uit de medische wereld, dat er een eenvoudig en goedkoop middel is om onder andere congestief hartfalen (slechte pompfunctie) te verbeteren, namelijk aspirine. Ik wil dat hier graag nuanceren en een betere methode voorstellen, die geneest en blijvend gezond houdt in plaats van tijdelijk overeind houdt.

Hart

Je hart heeft vele gedaantes en reputaties: van krachtige bloedpomp tot en met generator en ontvanger van emoties. Een ding is zeker: als je hart stopt, is het snel met je gedaan. Dus koesteren dat hart. Je hart is een krachtige spier met een voor een spier bijzondere weefselsamenstelling. Daarnaast heeft je hart een privé-zenuwgestel, dat overigens prima communiceert met je andere besturingssystemen, zoals hormonen, brein, hersenstam, enzovoort. En bovendien lichaamsfuncties en emoties kan aansturen. Het magnetisch veld van het hart is tot 60 maal krachtiger dan dat van je brein. Dat zou wel eens een extra intern communicatiemiddel kunnen zijn. Heel interessant. En check alsjeblieft de video in dit stuk: http://in5d.com/the-heart-has-its-own-brain-and-consciousness/

Aspirine

We beginnen met de helende (!?) werking van aspirine. Hartproblemen en aspirine, er is al veel over gezegd. Vaak wordt aspirine als een mild middel gezien, en zelfs preventief gebruikt, om hartproblemen te voorkomen. Maar aspirine heeft vele gevaren. Er zijn betere en natuurlijker middelen die superieur zijn. Eerst even de gevaren van aspirine, daarna de (betere) alternatieven.

 • Aspirine kan leiden tot interne bloedingen en dat risico is zelfs groter als er al sprake is van congestief hartfalen.
 • Verder is al lang aangetoond, dat aspirine bij regelmatig gebruik, de risico’s verhoogt op:
  • infarcten
  • ingewandsbloedingen
  • maagzweren
  • grijze staar (cataract)
  • nierfalen
Alternatieven

De belangrijkste oorzaak van hartfalen is dus gebrek aan energie voor je hartspier; en dat los je niet op met aspirines. Een aantal nutriënten lost dat probleem wel op, vanzelfsprekend als onderdeel van behoorlijk eten en een beetje bewegen.

1.    Q10

Co-enzym Q10. Voedingscomponent en krachtig antioxidant. Hoogwaardige brandstof voor iedere lichaamscel, vooral voor vitale, hongerige organen, zoals je hart. Interessant is, dat Q10 veel voorkomt in orgaanvlees, vooral hart. Eten, dus (https://www.elpine.nl/eten-van-het-hele-beest).

Je mitochondriën, dat zijn de energiefabriekjes van je cellen, hebben Q10 nodig om de cel te kunnen voorzien van energie. Q10 is dus eigenlijk de meta-energie… Vele onderzoeken hebben al aangetoond, dat Q10-gebrek leidt tot congestief hartfalen. Lees maar:
http://vita-info.nl/2013/05/co-enzym-q10-halveert-sterfte-bij-hartfalen/
http://www.hartpatienten.nl/forumopinie/forum-2/54-hartfalen/849-hartfalen-reageert-gunstig-op-carnitine-en-coenzym-q10.

Je hart is een grote spier met een hoge energiebehoefte. Je bil ook. Maar als die ’t even niet doet heb je alleen last. Je leeft dan echter nog wel.

De beste bronnen van Q10 zijn zoogdiervlees, vooral de organen (https://www.elpine.nl/eten-van-het-hele-beest); en kip (levertjes en hartjes vooral). Je kunt ook supplementen nemen. Q10 is gewoon te koop bij de betere drogist of apotheker.

Als je statines hebt gebruikt, je hebt hoge bloeddruk of bent chronisch vermoeid (en hopelijk bent gestopt met statines) is het raadzaam een flinke periode een hogere dosis te nemen, minimaal 3x de DAH. Neem de goede Q10. De gewone heet ubiquinon. Die werkt, maar niet heel goed. De goede vorm is ubiquinol. Ubiquinol is acht maal krachtiger dan ubiquinon.Omega-3.

2. Omega-3

Een van de beste manieren om je bloedcirculatie en het pompvermogen van je hart op peil te houden is Omega-3. Omega-3 reduceert ontstekingsrisico op celniveau en zorgt voor een betere doorstroming in de aderen. Heel goed is krillolie, die vaak gecombineerd is met astaxanthine (zit in de rode kleurstof van schaaldieren). Astaxanthine is een zeer krachtig anti-oxidant, die bovendien helpt om de DHA in je brein te krijgen. Liefst nemen tijdens de maaltijd.
Garnalen met schaal eten is ook ok (https://www.elpine.nl/eet-van-het-hele-beest-garnaal-met-kop-en-staart-en-schaal). Zonder kan ook, werkt iets minder.

Kortom, je hart volgen doe je natuurlijk alleen als-ie ook gezond is. En de eerste in dit artikel vermelde link geeft aan, dat je hart veel meer is dan een pomp. Wellicht zelfs een tweede brein ? Goed voor zorgen, dus.

Dick Oosterwijk

Nog geen reacties!

Reageer