img 06 53 36 11 28
img info@elpine.nl
img Westerbroeken 1 - 9442 TM - Elp
  • Volg ons:
  • LinkedIn

Blog
20th feb

2016

De eenvoud van heel blijven

Steeds meer valt het me op dat heel blijven, gezond en fit en blij dus, vrij simpel is. Ademen, water drinken, simpel en heel voer eten, vrienden, regelmatig leuke seks. Heel ingewikkeld is dat niet. Tenzij dat allemaal een beetje ontspoort: oppervlakkig ademen door stress, slecht en/of te weinig water drinken, niet weten wat je eet maar het toch eten, oppervlakkige vriendschappen, seks als sociaal bindingsmiddel in plaats van oprecht plezier, erotiek, lust beleven.

Beng! Kwaaltjes steken de kop op, worden ziektes en dan moet de dokter je genezen. En wat doet hij/zij vaak: de kwaal bestrijden. In plaats van samen met jou te uit te vinden waar de onbalans zit. Sterker nog: dat mag hij/zij misschien zelfs niet. Protocollen, vaste patronen op basis van verouderde kennis, verhinderen het vinden van de oorzaak en resulteren in medicijntoepassing die op korte termijn lijkt te werken maar op lange termijn de boel verergert. De oorzaak ligt in kwaal/ziektebeeld redeneren. Er zijn eindeloos veel kwalen, die allemaal dezelfde, eenvoudige oorzaak hebben. Waarbij je zwakste schakel, bepaald door je erfelijkheid, de basis is voor jouw probleem. Maar het is niet de oorzaak. Die zit in de paar basiszaken aan het begin van dit verhaaltje. De lijst van mogelijkheden is eindeloos. Een paar voorbeelden.

Magnesium

Magnesiumtekort, een veel voorkomend probleem in de westerse wereld, leidt bij de een tot spierkramp, bij de ander tot slapeloosheid en de derde tot hartritmestoornissen. Drie kwalen die tot verschillende medicatie leiden. Spierverslappers, slaapmiddelen en wellicht een pacemaker zijn dan de oplossing volgens je arts. Maar je hebt nog steeds magnesiumgebrek.

Omega3-omega6

Nog eentje: de omega3-omega6 verhouding in ons voedsel en dus ons lichaam was altijd 1:1 of 1:2. Nu (de laatste 50 jaar zo’n beetje) is dat veelal 1:15 tot zelfs 1:40. Met een hoog ontstekingsrisico op celniveau en ontsporingen all-over tot gevolg. Iedere individuele ontsporing, of het nou gaat om depressies, orgaanschade, zelfs crimineel gedrag: het wordt allemaal apart behandeld met steeds andere medicijnen en maatregelen. Terwijl een handje omega3 capsules of een paar haringen de boel al weer aardig recht kunnen trekken.

Uitdaging

De oplossingen liggen natuurlijk wel iets gecompliceerder. Ook al, omdat deze vormen van ondervoeding al jaren gaande zijn en dus al flink schade hebben toegebracht. Toch durf ik wel de weddenschap aan: als we de top 20 van missers in ons leefstijl, van magnesium- of jodiumtekort tot watergebrek en verkeerd ademen, een keihard onderdeel laten zijn van onze gezondheidszorg gaan de kosten drastisch, heel drastisch naar beneden en neemt het collectief levensgeluk geweldig toe.

Daag me uit, ik ben er klaar voor.

Dick Oosterwijk

 

Nog geen reacties!

Reageer