img 06 53 36 11 28
img info@elpine.nl
img Westerbroeken 1 - 9442 TM - Elp
  • Volg ons:
  • LinkedIn

Blog
27th jan

2016

Bruin vet

Bruin vet: alles wat je niet gebruikt, sterft af. Of: use it or lose it.

Ik lig inmiddels een maandje of zes vrijwel dagelijks in een koud bad en/of douche koud na. En dat is goed koud hier. Soms lijkt het leidingwater wel kouder dan het zwembad. De afgelopen weken was dat overigens niet zo: het zwembad was tussen de 0-5 graden. Het leidingwater was 5-9.

Veel vragen kreeg ik over over het waarom. Daar ga ik iets over vertellen.

Ik deed dit koud baden/douchen al naar aanleiding van een hoofdstuk in “The Four Hour Body” van Tim Ferris. Daarin beschrijft Ferris een manier om met behulp van koude je metabolisme te booosten. Eerst neemt hij ijsbaden, vervolgens blijkt het ook te kunnen met een koude douche, daarna lukt het prima met een cold pack in de hals en tenslotte blijkt het drinken van twee glazen water van een graad of 8 ook te werken. En Ferris meet alles wat hij doet, dus dit klopt wel. Wat hij daar doet is het activeren van de aanwezige bruine vetcellen, die vooral tussen de schouderbladen zitten.

Dat bruine vet leek alleen voor te komen bij pasgeborenen, waar wel 5% van het lichaamsgewicht bestaat uit bruin vet. Het bruine vet is extreem goed voorzien van verbrandingscapaciteit op celniveau. Het zit ook wel verspreid over je lichaam tussen het witte vet, dat dan ook verbrand wordt door het bruine. Hoe meer bruin vet, hoe beter je vet(-zuren) en glucose verbrandt. En dus ook: hoe minder kans op diabetes-2 en overgewicht je maakt.

Tot voor kort was de aanname, dat volwassenen geen bruin vet hebben. Dat klopt ook wel voor mensen die angstvallig kou vermijden of een evolutionaire afkomst hebben in warme streken, of beide. Je kunt bruin vet echter heel eenvoudig behouden of aankweken: door te zorgen dat je het (een beetje) koud hebt. De verwarming naar 16-17 graden is ok. Ik stook de ruimte waar ik zit en niet bijvoorbeeld de gang of de wc. Een ijskoude wc-bril werkt ook voor het aankweken van bruin vet. Of regelmatig sauna met koud bad.

Kortom, bruin vet is goed voor je. Het maakt je weerbaar voor temperatuurverschillen, gooit je verbranding in een hogere versnelling, booost je immuunsysteem. Regelmatig kou is dus zeker goed voor je. In een ijsbad gaan zitten is daarvoor niet per se nodig. Dat heeft weer een heleboel aanvullende voordelen, waarover een volgende keer meer.

 

Dick Oosterwijk

 

Meer over lezen?

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/140917-wat-is-bruin-vet-en-hoe-krijg-je-het.html

http://eerlijkoverbuikspieren.nl/bruin-vet-stimuleren-vetverbranding/

http://www.nieuwsvoordietisten.nl/aan-het-woord/aan-het-woord/article/kou-blijft-voorlopig-de-beste-strategie-om-bruin-vet-te-activeren/

http://www.innerfire.nl/bruinvet-onderzoek

Nog geen reacties!

Reageer