2016
Ik heb het er wel vaker over gehad. Toch blijkt nog steeds een eenzijdig beeld te bestaan over dit voor mannen en zeker vrouwen belangrijke hormoon. Het bepaalt een belangrijk deel van je levensvreugde, je moed, de bereidheid om risico te nemen en te veranderen. Maar ook je spiermassa, botmassa, uithoudingsvermogen en ga zo nog maar even door. Bij mannen neemt het niveau in principe af na je 25e. Daar kun je veel aan doen. Of niet. Onder andere daarom zie je zulke grote vitaliteitsverschillen bij oudere mannen.
Bij vrouwen ligt het iets anders. Daar is de testosteronproductie weliswaar lager dan bij mannen, maar het niveau blijft tot de overgang hetzelfde. Daarna stoppen de eierstokken met productie en blijven de bijnieren over als producent. Dat hoeft geen probleem te zijn. Ook hier geldt: je kunt er wat aan doen. En dan kun je heel lang vitaal en gezond blijven.
Het is uit vele onderzoeken gebleken: wie regelmatig seks heeft, houdt de zaadballen actief. En waar wordt testosteron geproduceerd? Juist, de zaadballen. Mannen die niet seksueel actief zijn, hebben een lager testosterongehalte dan mannen die regelmatig seks hebben. “Use it or lose it”, is niet voor niets een veelgehoorde kreet bij endocrinologen en urologen.
Bij vrouwen geldt eigenlijk hetzelfde, ook nadat de eierstokken zijn gestopt. De bijnieren kunnen genoeg aanmaken, als de goede grondstoffen worden aangevoerd.
Alle vormen van stress verlagen het testosteronniveau. Boosheid, jaloezie, een marathon lopen, angst. Allemaal dezelfde stress, biochemisch gezien. Zorg voor ontspannen momenten: een middagdutje, yoga, meditatie, tekenen, gedachteloze klusjes, het helpt allemaal.
Tijdens de slaap, zo rond 5 uur ’s ochtends, is de testosteronspiegel het hoogst. Uit onderzoek blijkt dat slechte slapers een lager testosterongehalte hebben. Zorg dus voor een goede nachtrust.
De stof glycyrrhizine (uit zoethoutwortel) in drop verhoogt niet alleen de bloeddruk, maar onderdrukt bij mannen ook het testosteron. Dat blijkt uit Zweeds en Italiaans onderzoek. Het effect is al meetbaar als je dagelijks een paar dropjes eet.
Testosteron wordt bijna geheel aangemaakt in de cellen van Leydig in de testikels. Alcohol verstoort het proces in die cellen. Als je dagelijks drie of meer glazen alcohol drinkt verlaag je daarmee je testosteronproductie aanzienlijk.
Goede voeding is zoals altijd een belangrijke voorwaarde om gezond te blijven. Sommige stoffen uit voeding kun je als man extra goed gebruiken, zoals diindolymethaan (DIM). Dat is een plantaardige stof die indirect leidt tot een hogere testosteronactiviteit. DIM zit vooral in kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool en spruiten. Broccoli houdt trouwens ook je prostaat in conditie.
Alle B-vitaminen helpen bij mannen een te hoog gehalte aan oestrogeen te voorkomen. Een tekort aan B-vitaminen leidt tot verhoogde oestrogeenwaarden. B-vitaminen zitten in vlees, volkoren producten, aardappelen, groente, eieren, gevogelte, vis en noten. Vitamine D speelt ook een belangrijke rol. Eigenlijk is het geen vitamine, maar een prohormoon, dus belangrijk voor het aanmaken van je hormonen.
Verder zijn selenium (3 paranoten per dag is voldoende), magnesium en zink heel belangrijk.
Houd je cholesterol hoog en je enkelvoudige koolhydraatinname (suikers, tarwe, maïs) laag. Zie mijn eerdere blog over cholesterol: https://www.elpine.nl/cholesterol-healthhack-3/.
Kort en heftig. En niet anders. Ook dit is niet nieuw als je meer van mijn blogs hebt gelezen: ttp://www.elpine.nl/van-weinig-trainen-word-je-knoertesterk/ en https://www.elpine.nl/tabatatraining/.
Zowel voor mannen als vrouwen geldt: een te laag testosteronniveau is zo voor elkaar. En vervelend voor jou en je omgeving. Dus: hou het vrolijk, sterk en vitaal. Als je bovenstaande tips volgt, wordt het leven er een stuk prettiger op.
Dick Oosterwijk
Bronvermelding:
Nog geen reacties!